The Weekn’der, designed by Lazor Office (NOT Located on the Head of a Shark…)

© George Henrich

When explaining some of the features of their Week’nder building, located in Ashland County, Wisconsin, design firm Lazor Office states that the structure opens and closes, as the façades transition from transparent and bright to dark and opaque as you transverse around the exterior or the interior. The wood (plywood and pine) and steel (corrugated and smooth) supported building’s design and construction is based on two prefabricated modules delivered by truck and ferries, minimal concrete for foundation and bottle jacks instead of a crane. The combined parallel modules contained the three bedrooms, two bathrooms, kitchen, laundry room and additional infrastructure, and were joined together with a shared gable roof that itself created an shared and tent-like “dry-space”. The aforementioned design and structural materials give the weekend getaway cabin a rustic feel, as well as a additionally balanced coordination of various colors and textures. Continue reading “The Weekn’der, designed by Lazor Office (NOT Located on the Head of a Shark…)”

The Albany by RKD Architects is NOT in Albany; It’s in Dublin. So, There You Go…

© Ste Murray

The Albany, located in Dublin, Ireland and designed by RKD Architects, is a modernist-style pavilion (measuring at nearly 4,900 square feet) that aims to reinterpret the seaside villa house type. This visually distinct building — compared to the surrounding ones — is built on one corner of the build site and utilizes a varied mix of materials and features a new structure frames for viewing the nearby Dublin Bay.  The existing site was lowered to create a garden — while accessible from all of the building’s bedrooms — that would add seclusion and privacy to the site. The exterior showcases a reinforced concrete frame with seamless glass ribbon windows along the main upper floor, while seemingly floating above the lower level plinth; intentionally done to resemble the seawall and to evoke the Martello towers located along the local coastline.

Continue reading “The Albany by RKD Architects is NOT in Albany; It’s in Dublin. So, There You Go…”

From Private Home to Multipurpose Facility, or the Barn at Critter Creek by Furman + Keil Architects (Or BOTH; No Need to Pick Sides…)

In a previous life, Critter Creek existed as purely residential home for over 20 years, but its time was running out as it was scheduled for demolition for the family’s new home.  However, the family and design firm Furman+Keil Architects opted to re-purpose the building and relocate it to a new location in order to preserve the memories and spirit of the place. First, the … Continue reading From Private Home to Multipurpose Facility, or the Barn at Critter Creek by Furman + Keil Architects (Or BOTH; No Need to Pick Sides…)

Rate this:

The Dumbo Townhouses by Alloy Design; Don’t Let The Name Fool You…

© Pavel Bendov

Located at 55 Pearl Street in Brooklyn, New York (near the intersection at Water Street), the Dumbo Townhouse — designed by Alloy Architects — is a 18,000 square foot 5 unit housing complex that opened in 2015. Now, about that name “Dumbo,” which I should immediately correct at “DUMBO,” as the project involved the demolition of the existing single-story warehouse in the DUMBO Historic Section of Brooklyn.  The typical townhouse units at Dumbo measure at approximately 18′ wide (with the corner unit measuring at 19′ 2″ wide) with a raised private entrance at ground level. Each unit also has a shared drive with parking spaces for each townhouse, placed behind the garden level at grade. Continue reading “The Dumbo Townhouses by Alloy Design; Don’t Let The Name Fool You…”

BLOCO Arquitetos presents the Authoral Restaurant , i.e., Dining in a Steel Cage Match!

© Haruo Mikami

The upscale Asa Sul (South Wing) neighborhood district — the UNESCO-listed administrative region of Brasilia, Federal District, Brazil — was the first residential area built within Brasília’s original plan. The district is defined by two-story buildings connected to each other side-by-side along the commercial streets between the superblocks, or “superquadras,” as they face the street in one side and the residential superblocks on the other side. There was an unrealized plan by Lucio Costa to connect both sides through the buildings — since the most building owners literally shut away and blocked their buildings away from the residential zone — so BLOCO Arquitetos plans to turn that idea into a reality via the Authoral Restaurant. Continue reading “BLOCO Arquitetos presents the Authoral Restaurant , i.e., Dining in a Steel Cage Match!”

The Whittaker Cube by Dravitzki & Brown, or A BOX YOU CAN LIVE IN!

© Alister Brown

Cubes. You’ve heard of them. You’ve learned about them in math class. You’ve seen buildings on this site that look like them. Well, go ahead and add the Whittaker Cube to that list. This home, located in the small, sea-side settlement of Kakanui, New Zealand, was designed by architects Alister Brown and Katrina Dravitzki with two floors, and area of 8 meters x 8 meters (26.25 feet x 26.25 feet), excellently detailed durable materials and designed with a cost-effective structure. While the dimensions of the entire footprint sound pretty compact, the house does have three bedrooms and the living spaces located upstairs feel very light and spacious. Continue reading “The Whittaker Cube by Dravitzki & Brown, or A BOX YOU CAN LIVE IN!”

Studio LOKAL’s Hanging Gardens Tower Wins Copenhagen Residential Competition

© archivisuals.dk

Denmark-based Studio LOKAL has won the competition for the design of a residential tower in Copenhagen, with The Hanging Gardens, its proposal for a merger of the historic brick buildings of Carlsberg (which is also the site of a former vegetable market) with the concept of a personal garden for each resident. The project — with construction set to start in April of 2017 — also has the concept of encouraging residents to grow their own produce in one of the tower’s gardens, a method of returning to homegrown roots. Continue reading “Studio LOKAL’s Hanging Gardens Tower Wins Copenhagen Residential Competition”

House ARM Uses Simple Geometry for Optimal Natural Light

© Eugenio H. Vegue & Francisco Sepúlveda

The House ARM, a 1,751 square-foot home designed by OOIIO Arquitectura and situated in Toledo, Spain (some 4,000 miles — give or take — from that other one in Ohio), is a functional, cost-effective one level home that uses geometric extrusions and sections to gather as much natural sun light as possible. Continue reading “House ARM Uses Simple Geometry for Optimal Natural Light”

The House in La Prosperina by Fabrica Nativa Arquitectura

This house in La Prosperina in Guayaquil, Ecuador was designed and built by Juan Solis Orellana and Fabrica Nativa Arquitectura for a young 30-year-old divorced man with three children (who occasionally visit him). The owner looked at his monthly stipend from the Ecuadorian state and his basic salary, and found it difficult to improve his housing situation. This is because the house he’s lived in for thirty years had encountered physical problems that come with older homes in which time just passed them by. The house rests on a lot 4.80 m wide by 20 m deep given by his grandfather. Given his circumstances, the family decided to raise money in order to improve the house. Continue reading “The House in La Prosperina by Fabrica Nativa Arquitectura”

Epicly Beautiful: The Joly House

© Krisada Boonchaleow
© Krisada Boonchaleow

This three-story house designed by Stu/D/O Architects and finished last year for the four-member Joly family has a footprint of 250 square meters and a height of 11 meters. Located on a street corner in one of the most beautiful and densely populated residential areas of Bangkok, the house is flanked by rows of shophouses, with the main living spaces elevated to the second floor for improving the visual conditions and for allowing rooms for service spaces on ground. The home contains skylights that create patterns resulting from lights (which change over the course of the day) and water of the above swimming pool, making this parking/arrival space more dynamic. Continue reading “Epicly Beautiful: The Joly House”