A True “Private House”; No Shutters Necessary…

This structure is the “Private House”, a project in Uster, Switzerland, and designed by Gramazio & Kohler.  The house works as a reinterpretation of the typology of the neighboring gable-roof houses that is visually clear by its roof, which receives its design by adjusting form to context parametrically.  The house’s plan itself is a solution to a couple of particular geometric operations based upon the site and natural environment.  

The two conditions that determined the final site and floor plans of the house included: keeping the neighboring house’s view of the lake unobstructed, and permitted access and parking behind the house. In similar fashion to a tent, the overhanging pitched roof covers the high rooms in the upper storey. The window strip –that runs along the edge of the roof — is used as the accent of the structure’s horizontal nature. The house sports 315 vertical wooden slats, attached to the surface of the wall, completely cover the facades. In order to correspond with the sight and sun protection requirements, the modulated cross sections of the slats had their edges milled.  The slats then also correspond with the window strip and sets a multitude of  levels of transparency.

[Thanks ArchDaily]

So...What Do You Think?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.