DjavadMowafaghian Centre for Brain Health; Now, Say That Five-Times Fast.

The DjavafMowafaghian Centre for Brain Health is designed to be a translational research facility defined by present and future medical practices that interact and collaborate under both patient care and research.  The facility, to be located at the University of British Columbia (UBC), located in Vancouver, BC, Canada, is designed by Stantec, who aimed to consider all of the spatial dynamics of the building and be able to coordinate interaction between the centre’s researchers and clinicians. The DjavadMowafaghian is 134,500 square feet facility that and includes exam/consultation rooms, patient and animal MRI capabilities, a brain tissue and DNA bank of samples collected from consenting patients, lab benches, and a full conference centre.

The design of the medical facility was inspired by brain synapses; the vast number of connections that the brain makes through firing electrical impulses allows information to travel and coordinate between all the parts of the brain.

Stantec is also addressing methods to promote sustainable measures in the design of the DjavafMowafaghian Centre for Brain Health.  The strategies include, but are not limited to:

  • Landscaping that targets stormwater management with green roofs, plantings, reflective and permeable surfaces,
  • Open spaces that use and promote native and adaptive plants for biodiversity means.
  • High efficiency boilers and air to water heat-pumps that use heat recovery systems.
  • Increasing the insulation of high performance glazing and shading systems that manage peak loads (mainly depending on the orientation of the facade).
  • Decreasing the lighting power density and maximize lighting efficiency by utilizing motion, sound, daylight and occupancy sensors.
  • Taking part of waste management and on-site recycling while the building is under construction, use low-VOC materials with high recycled content.
  • Promote education, water reuse strategies, and energy reuse from the existing buildings in the neighborhood.
Now, based on the electrical brain impulse design on the curtain wall, I can only image that if any other firm had had their own way to design the facility as ludicrously as possible, it would just look like a giant brain with doors and windows.  It would still probably drive the point home, but….just no.  These guys in cowboys hats below didn’t even want their “Rib Town” barbecue restaurant to look like a giant cowboy hat.

Is that two “How I Met Your Mother’ references in two weeks?  Yes, yes, it is.

[Thanks ArchDaily]

One thought on “DjavadMowafaghian Centre for Brain Health; Now, Say That Five-Times Fast.

So...What Do You Think?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.